2007 K2 (Chogori)

Moje expedície

Fakty

  • Názov: K2 – Chogori
  • Nadmorská výška: 8 611 m
  • Lokalizácia: Ázia – druhá najvyššia hora sveta
  • Krajina: Pakistan – Kašmír
  • Pohorie: Karakoram – Baltoro Mustag
  • Poloha: 76°30′48″ východnej zemepisnej dĺžky, 35°52′57″ severnej zemepisnej šírky
  • Prvovýstup:
    • 31. 06. 1954 – Achille Compagnoni, Lino Lacedelli (talianska expedícia) výstup z juhu Abruzzským rebrom
    • 1. slovenský výstup: 03. 08. 1986 – Peter Božik, Przemyslaw Piasecki aWojtek Wrož (zahynul pri zostupe) prvovýstup južným pilierom Magic Line

História

K2, druhá najvyššia hora sveta leží na hranici pakistanského Kašmíru a čínskou autonómnou oblasťou Xinjiang. Jej pôvodný názov Čhogori je vytvorený z dvoch slov miestneho jazyka balti. Čhogo znamená veľký a ri hora. Názov K2 dal hore T. G. Montgomerie, člen prieskumnej expedície, ktorá v roku 1856 mapovala celú túto oblasť a najvyšším horám pridelila označenia K1 až K5, kde K znamenalo Karakoram. V roku 1861 sa ku K2 priblížil aj Henry Haversham Godwin-Austen, ktorý je autorom prvej mapy tejto oblasti a podľa ktorého má hora ďalšie meno – Mount Godwin–Austen. Toto meno, rovnako ako Lambha Pahar, čo v reči urdu znamená Vysoká hora, sa neujalo.

Takmer ideálna pyramída K2 je považovaná za vzor prirodzenej horskej krásy a je najťažšie dostupnou osemtisícovkou. Obrovské steny hory sú ohraničené rovnako veľkými hrebeňmi. Severovýchodným, ktorý spadá k Junction Peak, juhovýchodným Abruzzským rebrom, juhozápadným rebrom, ktoré vedie k sedlu Negrotto a dlhým severozápadným hrebeňom, ktorý vedie do sedla Savoia.

História boja o K2 siaha až do konca 19. storočia, kedy sa prví dobyvatelia odvážili vstúpiť do hĺbky Karakoramu. Prvé pokusy o výstup na K2 viedol Eckenstein a v roku 1902 dosiahol na juhovýchodnom hrebeni výšku 6 700 metrov. Expedícia kniežaťa Abruzzo sa v roku 1909 prebila iba do výšky 6 000 metrov, dôkladne však preskúmala terén a priniesla množstvo cenných informácií. V roku 1938 americká výprava Charlesa Houstona vystúpila na severovýchodnom hrebeni do výšky 7 925 metrov a o rok neskôr F. Wiessner a Šerpa Pasang Dawa Lama, členovia druhej americkej expedície, dokonca do 8 370 metrov. Rovnako vysoko sa dostala aj tretia americká expedícia, ktorú v roku 1953 opäť viedol Houston. V roku 1954 dorazila pod K2 veľká talianska výprava, ktorej sa hlavne vďaka kvalitnej, takmer vojenskej organizácii a kolektívnej práci celého tímu podarilo vystúpiť Abruzziho rebrom až na vrchol druhej najvyššej hory sveta. Po dlhom obliehaní, 31. júna o 18.00 h, uzavreli Achille Compagnoni a Lino Lacedelli dlhú a pohnutú kapitolu bojov o tento nádherný vrchol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *