2010 Himalayadventure MMX

Himalayadventure MMX 2010 je spoločný projekt Petra Hámora a známeho poľského himalájistu Piotra Pustelnika. Jeho cieľom je v priebehu jednej sezóny vystúpiť na dva náročné himalájske vrcholy: nádhernú sedemtisícovku Pumori, pôvabnú susedku Mount Everestu a osemtisícovú Annapurnu, ktorá je považovaná za najnedostupnejší himalájsky vrchol. Pre Piotra Pustelnika je Annapurna poslednou nezdolanou osemtisícovkou. Obidva výstupy horolezci absolvujú čistým štýlom, bez pomoci výškových nosičov, umelého kyslíka a budovania postupových táborov.

Členovia expedície

  • Piotr Pustelnik – jeden z najlepších poľských himalájistov má na svojom konte 13 osemtisícových vrcholov
  • Peter Hámor – doposiaľ stál na vrcholoch 7 osemtisícoviek a vystúpil na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov

Prvá časť: Pumori (7 161 m) – juhovýchodný hrebeň

Nádherná hora, ležiaca na nepálsko-tibetskej hranici, iba 8 km od najvyššej hory sveta – Mount Everestu. Jej názov znamená v preklade z tibetského jazyka Slobodná dcéra. Šerpovia ju však volajú aj Dcéra Everestu. Hámor s Pustelnikom plánujú na jej vrchol vystúpiť juhovýchodným hrebeňom. Z horolezeckého hľadiska je Pumori jednou z najzaujímavejších a najhodnotnejších himalájskych sedemtisícoviek. Ako prvý na jej vrchol vystúpil v roku 1962 člen nemecko-švajčiarskej expedície Gerhard Lanser. Po výstupe na Pumori sa Hámor s Pustelnikom presunú do základného tábora pod severnou stenou Annapurny.

Druhá časť: Annapurna (8 091 m) – severná stena

3. júna uplynie 60 rokov od výstupu francúzskych horolezcov Mauricea Herzoga a Louisa Lachenala na vrchol Annapurny, najťažšie zdolateľnej hory Himalájí, ktorá sa – paradoxne – stala prvou zdolanou osemtisícovkou. V súčasnosti sa formuje silná medzinárodná skupina skúsených himalájistov, ktorí plánujú toto významné výročie osláviť výstupom severnou stenou na jej vrchol. Jej členmi budú popri horolezcoch zo Španielska, Portugalska, Ruska, Poľska, Rumunska, Kazachstanu, Južnej Kórey aj Pustelnik s Hámorom. Pre viacerých z tejto silnej horolezeckej zostavy je Annapurna posledným vrcholom do naplnenia štrnásťvrcholovej Koruny Himalájí.


Annapurna 2008 – puja v základnom tábore a SZ stena

Časový harmonogram: Horolezci Piotr Pustelnik a Peter Hámor odlietajú do Nepálu 11. marca 2010. Návrat plánujú na 7. máj 2010.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *