Himalayadventure MMXI

Himalayadventure MMXI je projekt dvojice popradských horolezcov, Petra Hámora a Pavla Jackoviča, ktorého cieľom je v priebehu jednej sezóny vystúpiť na tri himalájske vrcholy: šesťtisícovku Lobuche East, nádhernú sedemtisícovku Pumori, pôvabnú susedku Mount Everestu a 8 463 metrov vysokú horu Makalu, piaty najvyšší vrch Zeme. Všetky výstupy budú absolvované čistým štýlom, bez pomoci výškových nosičov, umelého kyslíka a budovania postupových táborov.

Ciele

  1. Lobuche East (6 119 m) – južný hrebeň
  2. Pumori (7 181 m) – juhovýchodný hrebeň
  3. Makalu (8 463 m) – francúzska cesta

Členovia expedície

  • Peter Hámor – doposiaľ stál na vrcholoch 7 osemtisícoviek a vystúpil na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov
  • Pavol Jackovič – Alpinista, vyznávač klasických hodnôt horolezectva, je ojedinelým zjavom medzi slovenskými horolezcami. Na svojom konte má viac ako 950 výstupov vo Vysokých Tatrách, z toho je 126 prvovýstupov
  • Piotr Pustelnik – jeden z najlepších poľských himalájistov má na svojom konte 14 osemtisícových vrcholov. Zúčastní sa výstupu na Lobuche East a Pumori.

Prvá časť: Lobuche East (6 119 m) – južný hrebeň

Lobuche sa nachádza v údolí Solo Khumbu, v Everestskom regióne. Prvý výstup uskutočnil Laurence Nielson a šerpa Ang Gyalzen 25. apríla 1984.

Druhá časť: Pumori (7 161 m) – juhovýchodný hrebeň

Nádherná hora, ležiaca na nepálsko-tibetskej hranici, iba 8 km od najvyššej hory sveta – Mount Everestu. Jej názov znamená v preklade z tibetského jazyka Slobodná dcéra. Šerpovia ju však volajú aj Dcéra Everestu. Hámor, Jackovič a Pustelnik plánujú na jej vrchol vystúpiť juhovýchodným hrebeňom. Z horolezeckého hľadiska je Pumori jednou z najzaujímavejších a najhodnotnejších himalájskych sedemtisícoviek. Ako prvý na jej vrchol vystúpil v roku 1962 člen nemecko-švajčiarskej expedície Gerhard Lanser. Po výstupe na Pumori sa Hámor s Jackovičom presunú do základného tábora pod západnú stenu Makalu.

Tretia časť: Makalu (8 463 m) – francúzska cesta

Piata najvyššia hora sveta, ležiaca 22 km východne od Mount Everestu, na hraniciach Nepálu a Číny. Jej meno má pravdepodobne pôvod v sanskrte, kde Maha-kala je jedným z prívlastkov boha Šivu a v preklade znamená Veľký čierny. Ako prví na vrchol vystúpili francúzski horolezci Lionel Terray a Jean Couzy, 15. júna 1955. Cieľom slovenských horolezcov je pokúsiť sa o výstup francúzskou cestou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *