Kangchenjunga (8 586 m)

HIMALAYADVENTURE MMXII 2012– popis expedície
KANGCHENJUNGA 2012– foto

13. 6. 2012

Fotoreportáž z výstupu si môžete pozrieť tu.

26. 5. 2012

Konečne Kathmandu. V horách bolo krásne – ale tie večné nepálske štrajky a blokády. Ešte musím deň dva počkať na svoju batožinu aby som mohol začať sušiť a baliť na K2. Ďakujem za držanie prstov a more pozitívnej energie, ktorú ste mi posielali – pomohlo – stačilo iba prekladať nohy 🙂

17. 5. 2012 – SUMMIT!

Vrcholový útok sa začal dnes ráno o druhej hodine. Bola to ťažká a chladná noc – aj deň. Peter dnes sám dosiahol vrchol Kangchenjungy (8 586 m) o 14.30 h. Je v poriadku a noc strávi v C4.

16. 5. 2012

Tak sa chlapcom predsa len podarilo zase o kúsok postúpiť. Ako mi dnes povedal Peter: „V tichosti bivakujeme pod serakom vo výške 7 610 m (C4).“ V noci chcú vyraziť ďalej – so snahou vystúpiť až na vrchol Kangchenjungy. Vietor by sa mal k večeru upokojiť, uvidíme, či to bude pravda. Zatiaľ majú jasnú oblohu, len dosť veterno.

15. 5. 2012

Chlapcom sa podarilo dostať opäť do C3. Stany ich tam počkali, ale bolo na nich vidieť, že im vietor dal poriadne zabrať, trochu sa s nimi pohral. Počasie k chlapcom ani dnes mimoriadne náklonné nebolo, síce deň bol jasný, ale vietor potrápil horolezcov aj cestou do „trojky“. Tak opäť – zostáva len dúfať, že zajtra vietor aspoň trochu zoslabne a chlapcom sa pošťastí vyjsť zase o kúsok vyššie.

14. 5. 2012

Peter, Horia, Nives a Romano dnes ráno odišli zo základného tábora do C2. Počasie sa nedá označiť ako ideálne: o čo menej sneží, o to viac fúka. Budeme sledovať, ako sa vyvinie, keď sa im podarí vyjsť do C3. Včera bola na hrebeňoch Kangchenjongy víchrica, čo určite nepoteší. Tak zostáva len držať palce, aby počasie nebolo proti nim.

10. 5. 2012

Chlapci sú už späť v základnom tábore – BC. V trojke prežili veľmi nepríjemnú noc, snežilo a fúkalo. Postup vyššie by bol príliš riskantný. Teraz ich čaká pár dní oddychu a podľa predpovedí počasia sa rozhodnú, kedy opäť vyrazia nahor.

9. 5. 2012

Chlapci dnes prespia v C3. Zajtra ráno sa rozhodnú – podľa počasia – či budú pokračovať smerom hore, alebo sa vrátia do základného tábora. V C3 sú aj Nives a Romano. Okrem nich ešte nikto do trojky neprešiel.

8. 5. 2012

Peter a Horia sa dnes dostali do výšky 7 000 m (C3). Po výstupe už oddychujú v stane. Od obeda sneží, sú v mraku, ale stan si postavili na dobrom mieste.

 

7. 5. 2012

Chlapci mali už čakania na lepšie počasie dosť a rozhodli sa vyraziť. Dnes došli opäť do C2 (6 600 m). Našli tam zasypaný a zamrznutý stan, ale po odhrabaní a oprave si už v ňom varia a popíjajú čaj. Počasie sa veľmi nezmenilo, stále je zamračené a drobno sneží.

 

6. 5. 2012

Uplynulo už päť dní od návratu chlapcov do základného tábora. Za ten čas stihlo akurát prisnežiť, okolím sa prehnalo zopár búrok a nekonečné čakanie na „okno“ lepšieho počasia je čím ďalej, tým viac nepríjemné. Náladu veru nezlepšuje. Predpovede sú stále rovnaké a počasie, žiaľ, tiež. Peter tvrdí, že ak nebude v noci a ráno snežiť, vyrazí do C2.

2. 5. 2012

A opäť základný tábor. Pár dní oddychu a čakanie na počasie. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať.

1. 5. 2012

Dnes sa chlapcom podarilo nájsť cestu cez ľadovec. Vo výške 6 900 m ich však silný vietor otočil naspäť. Noc sa rozhodli stráviť v C2. Asi ju nebudú mať zvlášť pokojnú, stále sneží a fúka silný vietor.

30. 4. 2012

Dnes veľmi skoro ráno chlapci vyrazili zo základného tábora. Po dvanástich hodinách cesty a ignorovania C1 došli do predsunutého C2 (6 600 m). Oficiálne stojí C2 asi o 300 m nižšie, ale Peter s Horiom a Nives s Romanom našli bezpečnejšie miesto, kde si nedávno stany presunuli. Zajtra sa pokúsia nájsť cestu horným ľadovcom.

27. 4. 2012

Množstvo snehu, ktoré napadlo za posledné hodiny, odsunulo odchod chlapcov zo základného tábora vyššie. Takže zajtra (v sobotu) ostávajú naďalej v báze. Ich odchod bude závisieť od ďalšieho vývoja počasia.

23. 4. 2012

Peter, Horia, Nives a Romano dnes došli do C2 (6 300 m), kde si postavili stany. Vývoj počasia stále rovnaký. Dúfajme, že sa umúdri.

23. 4. 2012

Dnes bol oddychový deň, chlapci ho trávili v základnom tábore. Predčasne sa však rozlúčili so španielskymi kamarátmi. Včera mali obaja, Martín aj Jorge, v teréne nad C1 nehodu. Dnes sa rozhodli ukončiť expedíciu a ráno odišli do Káthmandu.

22. 4. 2012

Dnes sa chlapcom podarilo postaviť C1 (6 197 m). Teraz už sú naspäť v BC. Počasie majú zatiaľ stále rovnaké: ráno je pekne, na obed sa zamračí a poobede sneží. Trocha to pripomína minulý rok.

21. 4. 2012

Výprava sa pomaly udomácňuje v základnom tábore. Ten stojí vo výške 5 467 m. Chlapci si zvykajú na podivnú nočnú zvukovú kulisu. Najmä v čase ich spánku býva dosť hlučná. Z jednej strany majú totiž jednu z najťažších sedemtisícoviek, Jannu (7 710 m), a z druhej strany masív Kangchenjongy. Živý ľadovec a padajúce lavíny sa prejavujú (aj zvukmi) predovšetkým v noci. Ale ako hovorí Peter: základný tábor nemá byť príliš pohodlný, aby sa tam horolezci nezdržiavali zbytočne dlho.

19. 4. 2012

Dnes bude Peter konečne spať v základnom tábore pod Kangchenjungou. Časť nosičov už prišla, takže tábor je ešte len provizórne „spojazdnený“. Zajtra sa chystajú stavať spoločenský stan, kuchyňua plošiny pod stany.

18. 4. 2012

Chlapci strávili dva dni v Ramche a dnes majú už za sebou dlhý deň pochodu po ľadovci. Počasie im zatiaľ veľmi naklonené nie je, vonku sneží ako na Vianoce. Ak všetko pôjde ako má, zajtra by mali doraziť na miesto, kde si postavia základný tábor.

15. 4. 2012

Dnešným cieľom „púte“ do bázy pod juhozápadnú stenu Kangchenjungy sa stalo Ramche (4 610 m). Počasie ako cez „kopirák“ – akurát dážď vystriedal sneh.

14. 4. 2012

Chlapcov na ceste sprevádza stále rovnaké počasie: prší a miestami sneží. Za takýchto „ideálnych“ podmienok dnes došli do Cheramu (3 868 m).

13. 4. 2012

Tortong (2 980 m) a rododendronový prales, tam došli dnes za súvislého dažďa. Lodžie, v ktorých chlapci prespávajú cestou do základného tábora, fungujú ako miestnosť s ohniskom, okolo ktorého si hľadáte miesto na spanie. Vždy podľa múdrych rád – nie príliš blízko ohňa, aby ste si neprepálili spacák a nie príliš ďaleko, aby vám nebola zima.

12. 4. 2012

Ku Petrovi a Horiovi Colibasañu sa pridal aj ďalší rumunský horolezec, Adrian Valean. Okrem nich sa budú o výstup na tretiu najvyššiu horu sveta – Kangchenjunga (8 586 m) juhozápadnou stenou pokúšať v tejto prvej časti projektu Himalayadventure MMXXII aj ďalšie dve lezecké dvojky: manželia Nives Meroi a Romano Benet z Talianska a Španieli Martín Ramos García a Jorge Egocheaga Rodriguez. Dnes sa Peter ozval z daždivého Yamphudin.

11. 4. 2012

Ďalší deň pochodu je za nimi a noc prečkajú v dedine Khebang (1 735 m).

10. 4. 2012

Vďaka suchému počasiu sa dnes podarilo džípmi posunúť do Phakholingu.

9. 4. 2012

Po návrate do Káthmandu a balení materiálu na expedíciu sa v sobotu stretol Peter s Miss Hawley a v pondelok horolezci odleteli do Bhadrapuru. Ešte v ten deň sa presunuli autom do Ilamu.

7. 4. 2012

Kathmandu Mám za sebou aklimatizáciu, ktorú som tento rok absolvoval v oblasti Annapurien a nie tak ako každoročne v údolí Solo Khumbu. S Marikou, Petrom a Jarkou sme vyrazili z Besi Shaharu hore údolím rieky Marsyangdi, užili sme si pokoj a nádherné okolie horského mestečka Manang a cez sedlo Thorung La (5 416 m) sme zostúpili do Muktinathu a civilizácie údolia Kali Gandaki. V sedle sme chvíľku pobudli pri hrobe Jindra Martiša – už je to takmer pätnásť rokov … Z Muktinathu sme rýchlo zutekali, lebo na rozdiel od prvej, romantickejšej časti nášho putovania sme sa ocitli v zástupe hinduistov, ktorí trávili jeden z mnohých sviatkov na tomto, pre nich posvätnom mieste. Z Tatophani som tentoraz nepokračoval do základného tábora pod Annapurnu, ale spolu s Marikou sme prešli cez trojtisícový Poon Hill, ktorý je známy nádhernými výhľadmi na Machapuchare, Annapurnu a Dhaulagiri. Zostup do civilizácie, stretnutie s Petrom a Jarkou v Pokhare a dva príjemné oddychové dni. Dnes som späť v realite Kathmandu a predo mnou je prvý tohtoročný cieľ, Kangchenjunga. Na dnešnom stretnutí u Nimu sme doladili detaily a dohodli všetko potrebné (aspoň dúfam). Čaká ma nočné balenie, aby zajtra mohol vyraziť náklaďák s našou batožinou, ktorému velí náš kuchár Gjalzen. My by sme mali z Kathmandu odletieť v pondelok ráno – ale to už bude iná kapitola. Naozaj – pondelok – prajem Vám všetkým krásnu Veľkú noc. Už si ani nespomínam, kedy som ju trávil doma. Mám tu so sebou slušnú zásobu Kofoly, tak si v pondelok jednu fľaštičku otvorím a zaspomínam na tradičné veľkonočné lezenie na Dreveníku, so starými kamarátmi z Tatranskej Polianky. S jedným sme už posedeli v Thorung La ….

20. 3. 2012

Opäť v Kathmandu. Po roku ďalšie balenie a prípravy na najvyššie kopce. Všetko je tak, ako má byť. Po aklimatizácii v okolí Annapurny by sme sa mali stretnúť v Kathmandu s Horiom a spolu s našimi priateľmi z Talianska a Španielska vyrazíme pod JZ stenu Kangchenjungy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *