Začiatok sezóny 2015

Pomaly sa rozbieha letná horolezecká sezóna v Karakorame. Niektoré tímy už sú na ceste do Pakistanu, zatiaľ čo iné plánujú začať svoje výstupy v najbližších týždňoch. Po pozoruhodnom lete v roku 2014 bude aj v tomto roku K2 hostiť niekoľko komerčných expedícií. Plánovaných je aj niekoľko zaujímavých výstupov na Gasherbrumy a Broad Peak. Ešte pred niekoľkými mesiacmi malo niekoľko horolezcov záujem o výstup na Nanga Parbat, doteraz však žiaden z nich svoje plány nezverejnil.

K2

Švajčiarsky tím Mike Horn, Fred Roux a Kobi Reichen dorazili do Pakistanu pred viac ako týždňom, stále však čakajú na potrebné formality aby mohli vyraziť do základného tábora pod K2.
Okrem Švajčiarov plánuje výstup na K2 aj niekoľko menších tímov. Španielska expedícia v zložení Carlos Suárez, José Fernandez a Esther Ibáñez, a dvojčlenný maďarsko-rumunský tím, Szilard Šuhajda a Csaba Varga. Madison Mountaineering Expeditions sa vracia na K2 s malou skupinou horolezcov, ktorej členkou je aj Američanka Vanessa Obrein. Expedíciu Himalayan Experience K2, ktorú vedie Russell Brice, tvorí skupina 12 klientov so štyrmi sprievodcami a nepálskymi výškovými nosičmi. Mark Woodward a David Tait sú zasa súčasťou Himex tímu. O výstup na K2 sa chce pokúsiť aj pakistanský horolezec Mirza Ali, ktorý bude tiež súčasťou väčšej komerčnej expedície.

Broad Peak

Oscar Cadiach sa chce aj v tomto roku pokúsiť o výstup na Broad Peak – posledný vrchol, ktorý mu chýba do skompletizovania projektu 14×8000. Chris Burke a Lakpa Sherpa boli na Broad Peaku minulého roku, na vrchol však nevystúpili, preto sa o to chcú pokúsiť tento rok znova. Kanadský horolezec Al Hancock, ktorý bol medzi horolezcami, ktorým sa minulého roku podarilo vystúpiť na K2, tiež potvrdil svoj tohtoročný pokus o výstup na Broad Peak. Aj nemecký horolezec Billi Bierling, ktorého podporuje Himex plánuje výstup na Broad Peak. Himalájsky veterán, baskický horolezec Juanito Oiarzabal, si vytýčil cieľ 2x14x8000 – výstupy na všetky osemtisícovky dvakrát. V tejto sezóne chce so svojim partnerom Albertom Zerainom vystúpiť na Broad Peak. Pod Broad Peakom bude pôsobiť aj medzinárodný tím, ktorý budú tvoriť Slovák Zdeno Brnoliak, Bulhar Dimitar Kamburov, Novozélanďan Nathan Dahlberg a Rumun Andras Adrian.

Gasherbrumy

Viacero horolezcov a komerčných expedícií mieri v tejto sezóne pod Gasherbrumy. Najzaujímavejší bude určite výstup českých horolezcov Máru Holečka a Tomáša Petrečeka v juhozápadnej stene GI. Dvojica plánuje začiatok expedície na začiatok júla. Francúzsky horolezec Yannick Graziani plánuje svoju cestu do Pakistanu na 15. júna a chce sa pokúsiť o výstup na GI a GII. Yannick je známy z pôsobenia v Himalájach, keď na jeseň roku 2013 spolu so Stephanom Benoistom preliezli v ťažkých podmienkach južnú stenu Annapurny. Ďalším horolezcom, ktorý sa chce pokúsiť o výstup na GI sú Katalánec Ferran Latorre, Američan Nick Rice a peruánsky horolezec Richard Hidalgo. Na GI bude pôsobiť aj štvorčlenný taiwanský tím.
Francúzska horolezkyňa Sophie Lavaud je členkou väčšej komerčnej expedície na Gasherbrum II. Ďalšiu veľkú expedíciu na GII organizuje Kobler & Partner’s a bude sa skladať zo siedmich horolezcov a troch výškových nosičov. Výstup na GII, svoju prvú osemtisícovku, plánujú aj mladí čilskí horolezci Martin Gildemeister, Rafael Matte a Tomáš Vial. Zlyžovať z vrcholu GII sa chcú pokúsiť Poliaci Olek Ostrowski a Piotr Śnigorski.

Vyzerá to na celkom zaujímavú sezónu, ktorú môžete sledovať na stránke altitudepakistan.blogspot.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *