Dhaulágirí 2020

Káthmandu  3. 4. 2020

Prvá časť našej expedície sa skončila a my sme sa z údolia Solo Khumbu vrátili späť do Káthmandu a tým aj do reality týchto dní. Opatrenia nepálskej vlády, ktoré mali platiť do 31. 3. sú predĺžené do 30. 4. a pravdepodobne sa bude termín ďalej posúvať. Všetky úrady sú zatvorené, povolenia na výstupy sa nevydávajú a tie čo už boli vydané sú zrušené, alebo presunuté na ďalší rok. Jedinou expedíciou, ktorá dostala výnimku je veľká čínska výprava na Mount Everest zo severu. Naša šanca dostať sa v tejto sezóne pod Dhaulágirí je tak v tejto situácii nulová. Nefunguje letecká ani pozemná doprava, vo všetkých mestách a dedinách platí zákaz voľného pohybu, vstupy do dolín stráži polícia a armáda. Ambasády organizujú návrat, alebo lepšie povedané evakuáciu svojich občanov z Nepálu. Viem, že ste nám mnohí držali palce a tešili ste sa s nami z každého dosiahnutého vrcholu. Ďakujem vám za túto podporu a verím, že nám svoju priazeň zachováte aj do budúcna.

Máme pred sebou rušné dni, ale dúfam, že všetko dobre dopadne a keď táto zlá a smutná doba pominie budeme sa môcť do hôr vrátiť.

Prajem vám všetkým pevné zdravie.

Kathmandu April 3, 2020

The first part of our expedition has ended, and we’ve returned from the Solo Khumbu valley back to Kathmandu, and thus also to the reality of these days. The measures of the Government of Nepal, which were supposed to be in effect until March 31, have been extended to April 30. The date will probably be postponed further. All offices are closed, climbing permissions are not being issued and those which have already been given are cancelled or moved to the next year. The only expedition that received an exception is a large Chinese expedition to Mount Everest from the north. The chance we’ll get to Dhaulagiri this season is practically zero. Neither air or land transportation is functioning, all cities and villages have issued a shelter-in-place order, entrances to valleys are guarded by the police and the army. Embassies are organizing return, or in better words, evacuation of their citizens from Nepal. I know many of you have kept your fingers crossed for us and were excited about everything we’ve achieved. Thank you all, and we hope you’ll continue to support us in the future.

We have busy days in front of us, but I hope that everything goes well, and when this difficult and sad time passes, we will be able to return to the mountains.

 

Kusum Kangguru 6367m

Thamserku 6623m

Evakuačný let z Lukly

Ponurá atmosféra v Lukle

Prázdne ulice v Káthmandu

Namche Bazar  13. 3. 2020

Prvá časť našej expedície sa začala bez komplikácií. Tak ako každý rok, aj tentoraz sa chceme aklimatizovať v údolí Solo Khumbu, kam sme doleteli 11. 3. Včera (12. 3.) sme dorazili do Namche Bazaru, kde plánujeme zostať dve noci a odkiaľ budeme pokračovať ďalej do Pangboche, Dingboche a na našu základňu v pyramíde nad dedinou Lobuche. Rušno je aj v Káthmandu, kde sa naši priatelia snažia zabezpečiť všetky potrebné formality pre náš výstup na Dhaulágirí. V súčasnej dobe, kedy aj Nepál robí opatrenia proti šíreniu Corona vírusu, to nie je jednoduché, ale veríme, že sa im to podarí. Našou hlavnou úlohou je v tejto chvíli dôkladná aklimatizácia a v tej nám nič nebráni. Držte nám palce. 

The expedition started without any complications. As every year, we plan to acclimatize in Solo Khumbu Valley, where we arrived on March 11. We reached Namche Bazaar the next day, and planned to stay for two nights and continue to Pangboche, then Dingboche, and to our base at the pyramid located above Lobuche village. Kathmandu is busy as well, where our friends are trying to secure all needed formalities for our ascent on Dhaulagiri. Due to the precautions against the coronavirus spread, it is not easy, but we hope they’ll succeed. Our main goal right now is proper acclimatization, and there are no obstacles there. Wish us luck.

Letisko Košice

Namcehe Bazar

Everest

Do Namche prišla zima

Thamserku z Namche Bazaru

Letisko v Lukle

 

8 thoughts on “Dhaulágirí 2020

  1. Peter Maloch says:

    Držím palce,prajem všetko dobré,veľa šťastia a pevné zdravie.Good luck !

    Odpovedať
  2. Martin says:

    Drsim palce Peter Tebe aj celej vyprave. Dhaulagiri je magicka hora 🙂

    Odpovedať
  3. Castrol says:

    Chalani tu začína divočina , obmedzenia a nevieme čo ešte, tak si to tam predĺžte ako to najviac ide. Rúška asi nepotrebujete , hlavne nech Vám počasie praje. Držím palce a úprimne závidím.

    Odpovedať
  4. Peter says:

    Nevyšlo to teraz, vyjde to inokedy. Hlavne štastny a bezproblemovy navrat domov. Držim palce.

    Odpovedať
  5. fanusik says:

    velka smola 🙁 ale verim ze sa tam co najskor vratite a date to 🙂

    Odpovedať
  6. jano says:

    velka škoda páni horolezci že kvoli korone sa zrusila taka pekna expedicia

    Odpovedať
  7. Pali Kmeč, Nová Ľubovňa says:

    Na prekonanie prekážok ste experti, a vaše výkony hovoria o tom, že sa rozhodujete správne pravidelne. Peter držím Vám palce

    Odpovedať
  8. Vladimir says:

    No možem len povedať ž som šťastný že sa vraciate domou,expedícia neúspešná ale ľudskýživot nevrati ,slovensk horolezci sa zapísali vo veľkom štile a možem monštatovať že mnohý sau nevrátia ,veľká vďaka chlapci🌲👣👏👍🍀🏔

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *