HIMALAYADVENTURE MMXXII – Kangchenjunga (8 586 m)

9.5.2022
Peter, Horia a Marius dnes popoludní dorazili do základného tábora.
Peter, Horia and Marius have reached Base Camp this afternoon.

7.5.2022
V noci sa začal pokus o výstup na vrchol Kangchenjungy. Peter sa otočil 200 metrov pred vrcholom. Marius sa otočil trocha skôr. Horiovi sa podarilo vystúpiť na vrchol Kanchengongy.
Peter, Marius and Horia have started their Kanchenjonga summit push during the night. Peter had to turn around 200 meters before summit, Marius little sooner and Horia successfully summited.

6.5.2022
Peter, Horia a Marius sú v C4 (7600m). Postavili stan a varia čaj, vonku znovu padá sneh. Keď prestane snežiť, budú môcť pokračovať vyššie.
Peter, Horia, and Marius are in their C4 (7600 meters). They’ve built a tent and are brewing tea, while it’s snowing outside again. Let’s hope the snowing stops soon so they can continue going higher.

5. 5. 2022
Dnes sa podarilo Petrovi, Horiovi a Mariusovi dôjsť do C3 (6950 m).
Peter, Horia, and Marius successfully reached their C3 (6950 meters) today.


Plató medzi druhým a tretím táborom

4. 5. 2022
Po perióde zlého počasia, ktorú Peter, Horia a Marius strávili v základnom tábore, vyrazili dnes ráno do C2. Ak vyjde predpoveď počasia, budú ďalšie dni pokračovať vyššie. Musíme držať palce, aby sa počasie umúdrilo.
After some bad weather which Peter, Horia, and Marius endured in the basecamp, the boys left for their C2 this morning. If the forecast allows, they’ll continue higher over the following days. Let’s all hope that the weather will get better.


Vrcholové svahy a hlavný vrchol Kangchenjungy

25. 4. 2022
Včera sa podarilo Petrovi, Horiovi a Mariusovi postaviť C3 (6950 m). Ešte aj dnes strávia noc kvôli aklimatizácii v C3. V noci prišiel silný vietor, ktorý im pripravil rušné chvíle. Zajtra chcú zísť do základného tábora.
Peter, Horia, and Marius have successfully built a C3 (6950 meters), where they’re going to spend the night to acclimatize. Last night brought strong winds, which made things a bit difficult. They’re planning to descend to the basecamp tomorrow.

20. 4. 2022
Dnes Peter, Horia a Marius zišli do základného tábora.
Peter, Horia, and Marius arrived back at the basecamp today.

19. 4. 2022
Dnes chlapci vyšli a postavili tábor C2 vo výške 6400 m.
The boys have reached and built a C2 camp at 6400 meters today.

18. 4. 2022
Dnes chlapci vyšli a postavili tábor C1 vo výške 6100 m.
The boys have reached and built a C1 camp at 6100 meters today.

 

17. 4. 2022
Posledné dni prebiehali v znamení úprav stanov v základnom tábore, vybaľovaní výstroje a výzbroje a príprave na nasledujúce dni. Včera postavili chorten, zavesili modlitebné vlajky a absolvovali puju. Puju vykonáva budhistický láma a počas obradu žiada o šťastie a ochranu tímu. Pred výstupom treba uskutočniť požehnanie horolezeckého výstroja, stravy a nápojov. Časť budhistických vlajok, ktoré vejú chlapcom v základnom tábore, sme doniesli z tohtoročnej návštevy Lámu Sanga Dorje v Pangboche.
Last few days were filled with tent adjustments in the basecamp, together with unpacking of all the equipment and preparations for the next few days. A chorten was built yesterday, they hung up prayer flags, and underwent puja. Puja is asking for luck and protection, and is done by a buddhist lama. Before the climb, you have to bless all the equipment, food, and drinks. Some of the prayer flags that boys hung in the basecamp were brought from this year’s visit of the Lama Sanga Dorje in Pangboche.

Foto: Pangboche – 18. 3. 2022

 
 

13. 4. 2022
Dnes po 12 hodinách došli Peter, Horia a Marius do základného tábora (5400m). Cesta cez ľadovec bola nekonečná – čakalo ich tam 1600 výškových metrov.
Peter, Horia, and Marius have arrived at the base camp (5400 meters) after 12 hours of traveling. The glacial route seemed to be infinite, with 1600 altitude meters waiting for them.


Kangchenjunga zo základného tábora

11. 4. 2022
Dnes chlapci došli do Ramche (4610 m)., kde sa budú dva dni aklimatizovať.
The boys arrived at Ramche (4610 meters) today. They are going to spend two days here acclimatizing.

9. 4. 2022
Včera sa podarilo pristáť v Tapethoku (3870m). Tu strávia chlapci dve noci, kde sa hlavne Horia a Marius musia aklimatizovať na výšku. Peter strávil aklimatizáciu v Solo Khumbu.
The trio successfully landed in Tapethok (3870 meters) yesterday. They will spend two nights here, mainly to help Horia and Marius acclimatize to the altitude. Peter acclimatized in Solo Khumbu.

8. 4. 2022
V piatok sa mala začať expedícia Petra, Horiu a Mariusa. Kvôli nepriaznivým podmienkam to museli odložiť na ďalší deň. Nakoniec sa im v sobotu skoro ráno podarilo odletieť z Káthmandu.
The expedition, including Peter, Horia, and Marius, was supposed to start on Friday. However, due to unfavorable conditions, they had to postpone the start to the next day. They managed to fly out of Kathmandu on Saturday morning.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *