Himalayan Trilogy Reactivation 2008

Je jasné, čo bude naším hlavným cieľom: Annapurna – posledná hora, ktorá chýba Piotrovi Pustelnikovi do Koruny Himalájí a už trikrát mu dala košom. Všetko ostatné je zaujímavé, ale nie až také dôležité. Aklimatizovať sa chceme na Ama Dablam, potom rýchlo na Annapurnu a v lete opäť nekonečný ľadovec Baltoro, hrebeňovka Gasherbrumov od I po III a hrebeňovka Broad Peakov od základného tábora pod K-2 na Concordiu. Ani jeden z týchto traverzov ešte nebol prelezený, aj keď super tím Wojtek Kurtyka – Jerzy Kukuczka pri svojom pokuse v roku 1984, vystúpili na všetky tri vrcholy Brod Peaku a zostúpili normálkou v západnej stene.

  • Piotr Pustelnik – pôsobí vo vysokých horách od roku 1985 a doteraz vystúpil na 13 osemtisícoviek
  • Piotr Morawski – je autorom prvého zimného výstupu na Shisha Pangmu a doteraz stál na vrcholoch 4 osemtisícoviek
  • Dariusz Załuski – vystúpil na 4 osemtisícovky, zúčastnil sa mnohých zimných a letných expedícií, kde lezenie kombinuje s filmovaním a jeho filmy z najvyšších hôr sveta získavajú ocenenia na najznámejších festivaloch horských filmov
  • Peter Hámor – doposiaľ stál na vrcholoch 5 osemtisícoviek a vystúpil na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov

Prvá kapitola: mBank Annapurna North-West Face Expedition

Naším cieľom je prvé opakovanie českej cesty (Gabbarrou Spur) v severozápadnej stene Annapurny – desiatej najvyššej hory sveta, vysokej 8 091 m. Annapurna je poslednou horou, ktorá chýba Piotrovi Pustelnikovi do ukončenia Koruny Himalájí. Piotr zatiaľ vystúpil na trinásť zo štrnástich osemtisícoviek a v prípade jeho úspešného výstupu na Annapurnu by sa stal štrnástym horolezcom na svete, ktorému sa podarilo Korunu Himalájí skompletizovať.

Napriek tomu, že Annapurna patrí k nižším osemtisícovkám, je považovaná za jednu z najnebezpečnejších hôr sveta. Do roku 2005 bolo zaregistrovaných iba 103 výstupov na jej hlavný vrchol a až 56 smrteľných nehôd. Masív Annapurien je veľmi rozľahlý a tvorí ho šesť štítov. Je prvým osemtisícovým vrcholom, na ktorý sa podarilo horolezcom vystúpiť. 3. júna 1950 sa to po ťažkom boji podarilo francúzskym horolezcom Luisovi Lachenalovi a Maurice Herzogovi. Prvý zimný výstup sa v roku 1987 podaril Poliakom Arturovi Hajzerovi a Jerzymu Kukuczkovi.

Nebude to prvá expedícia mBanku na tento vrchol. V roku 2004 a 2005 to boli pokusy o prelezenie Boningtonovej cesty v južnej stene Annapurny. V roku 2006 sa „Tres Pedros“ – Piotr Pustelnik, Piotr Morawski a Peter Hámor, spolu s Kanaďanom Donom Bowiem rozhodli vystúpiť na vrchol dlhým východným hrebeňom, ktorý bol dovtedy prelezený iba dvakrát. Piotrovia Pustelnik s Morawskim vystúpili na Východný vrchol (8 010 m), odkiaľ sa vrátili späť s oslepnutým Tibeťanom Lo Tse. Na hlavnom vrchole som tak stál 21. mája 2006 sám.

V tomto roku sa Piotr Pustelnik rozhodol pod Annapurnu vrátiť vo vyskúšanej zostave – Piotr Pustelnik ako kierownik, Piotr Morawski, Peter Hámor a Dariuzs Zaluski, ktorý bude súčasne plniť funkciu kameramana. Naším cieľom je česká cesta Gabbarrouovou ostrohou, v severozápadnej stene Annapurny, ktorou v roku 1988 ako prví a zatiaľ jediní vystúpili na vrchol Jindro Martiš a Jozef Nežerka.

V rámci aklimatizácie pred týmto náročným výstupom chceme vystúpiť na 6 856 metrov vysokú horu Ama Dablam, známu aj ako „Matterhorn Himalájí“, ktorá je považovaná za najkrajšiu horu v oblasti Mount Everestu. Meno tejto hory sa dá preložiť ako „Matka s perlovým náhrdelníkom“ a prví na jej vrchol vystúpili horolezci Mike Gill, Barry Bishop, Mike Ward a Wally Romanes v roku 1961.

Do hôr vyrážame 15. marca z Varšavy a naša aklimatizácia na Ama Dablam bude trvať do polovice apríla, odkiaľ sa vrtuľníkom presunieme do základného tábora pod severozápadnou stenou Annapurny. Koniec prvej kapitoly a návrat do Káthmandú máme naplánovaný na 5. mája.

Druhá kapitola: Gasherbrum a Broad Peak Expedition

Naším cieľom sú hrebeňovky známych pakistanských osemtisícoviek, ktoré počas svojej aktívnej horolezeckej kariéry plánoval Wojtek Kurtyka. Prvou časťou tejto kapitoly projektu je kompletný prechod hrebeňa – čistý traverz Gasherbrumov. Traverz plánujeme začať výstupom na Gasherbrum I (8 080 m) a cez Gasherbrum II (8 035 m) pokračovať na vrchol Gasherbrumu III (7 952 m). Bol by to prvý kompletný prechod tohto hrebeňa v histórii.

Poslednou časťou projektu Himalayan Trilogy Reactivation je prvý kompletný prechod trojvrcholového hrebeňa Broad Peaku, ktorý je najbližším osemtisícovým susedom Gasherbrumov a dvanástou najvyššou horou sveta. Na hlavnom vrchole Broad Peaku sme už spolu s Piotrami stáli v roku 2006, po výstupe normálnou trasou v západnej stene. Tentoraz je naším cieľom čistý traverz vrcholov Broad Peak North (7 550 m), Broad Peak Central Summit (8 016 m) a Broad Peak Main Summit (8 047 m).

Do Pakistanu vyrážame 1. júna a v Karakorame plánujeme stráviť dva mesiace. Koniec projektu Himalayan Trilogy Reactivation je plánovaný na 5. august 2008.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *