2010 Himalayadventure MMX – Denník

2. 5. 2010

Peter a Piotr po návrate do základného tábora nezaháľali. Čakalo ich balenie vecí a príprava na návrat do civilizácie. Včera sa im to podarilo, šťastlivo doleteli do Káthmandu. Mohli sa tam spokojne zapojiť do prvomájového sprievodu. Samozrejme, žartujem, veď aj včera sa v nepálskej metropole demonštrovalo a chlapci boli radi, že sa im podarilo prekľučkovať do hotela. Zostáva pred nimi už len zopár záverečných organizačných stretnutí a balenie. Dúfam, že sa sopky sa budú chovať slušne a im sa bez problémov podarí doletieť do Európy. Ďakujem všetkým, ktorí držali prsty a báli sa so mnou. Marika

29. 4. 2010

Až pred chvíľkou som sa prestala báť. Piotr s Petrom sú naspäť v základnom tábore.

28. 4. 2010

Práve mi prišla sms od Petra. Sú s Piotrom v C2 a obaja sú OK.

27. 4. 2010

SUMMIT´S DAY
Dnes o 13.45 miestneho času sa podarilo Petrovi Hámorovi a Piotrovi Pustelnikovi vystúpiť klasickou cestou („normálkou“) zo severu (nemecký variant) na 8 091 metrov vysoký vrchol Annapurny. Tým Piotr Pustelnik ukončil Korunu Himalájí ako tretí Poliak. Piotr sa zúčastnil piatich a Peter štyroch expedícií na Annapurnu.
Annapurna je desiaty najvyšší vrch Zeme, vysoký 8091 m n.m.. Leží v Nepále, v Nepálskych Himalájach, v horskej skupine Annapurna Himal. Peter stál ako prvý človek na Annapurne dvakrát a vystupoval na ňu všetkými jej stenami. Prvýkrát stál na vrchole po prelezení východného hrebeňa alpským štýlom dňa 21. 5. 2006.
Dnes dosiahli vrchol aj: poľská horolezkyňa Kinga Baranowska, Kórejka Eun-Sun Oh s piatimi členmi svojej výpravy, rumunský horolezec Horia Colibasanu a o ďalších členoch budem informovať neskôr – zatiaľ nemám potvrdené všetky správy.
Chlapci sa ohlásili z cesty nadol (z C4 ), čaká ich noc vo výške okolo 7 000 m a potom ešte dva dni zostupu do základného tábora. Neskôr už iba oslavy. Gratulujeme!

26. 4. 2010

Piotr a Peter dnes strávia noc vo výške 7 000 m (C4). Zajtra by chceli vyjsť čo najvyššie. Držme palce.


Annapurna 2010

25. 4. 2010

Dnes sa podarilo Piotrovi a Petrovi dôjsť do výšky 6 500 m (C3), kde majú stan, v ktorom prespia. Zajtra, ak bude normálne počasie, ho vynesú do C4. Teraz sedia v stane a varia, varia, varia…

24. 4. 2010

Dnes skoro ráno vyrazili Piotr s Petrom zo základného tábora. Dnešnú noc strávia vo výške 5 800 m (C 2). Počasie je ako cez „kopirák“- to znamená: doobeda pekne, poobede prídu mraky a potom začne snežiť. Držíme prsty.

18. 4. 2010

Piotr s Petrom sa dnes dostali do výšky 6 500 m (C 3). Tam strávia noc. Keďže sa počasie začína kaziť a vietor naberá na sile, rozhodli sa, že ráno zostúpia do BC podobne ako ostatné lezecké tímy. Tam si trochu oddýchnu a v ďalšej fáze lepšieho počasia (dúfajme, že príde) znovu vyrazia nahor.

17. 4. 2010

Dnes zavčas rána vyrazili Piotr a Peter nahor. Dostali sa do výšky 5 800 m, kde strávia noc. Ak sa charakter počasia výrazne nezmení a vietor nenaberie na sile, budú pokračovať v ceste na Annapurnu, zajtra plánujú dostať sa do výšky 6 300 metrov.
Pod Annapurnou bol dnes veľmi vydarený deň. Španielke Edurne Pasaban a jej tímu sa podarilo dosiahnuť vrchol. Pre Edurne je to v poradí trinásty vrchol osemtisícovky. Odtiaľto sa hneď presúva pod Šiša Pangmu, ktorá jej chýba do kompletnej Koruny Himalájí. Okrem Španielky a jej tímu sa dnes podarilo dosiahnuť vrchol Annapurny aj Joaovi Garciovi. Týmto výstupom zavŕšil úspešný Portugalec svoje osemtisícovkové dobrodružstvo v Himalájach.

14. 4. 2010

Dnes chlapci postavili C2 vo výške 5 800 m. Na stan si vybrali dobré a bezpečné miesto, zostúpili a večeru si už dali v BC. Zajtra majú oddychový deň.

13. 4. 2010

Po dňoch v základnom tábore, kde sa chlapci venovali triedeniu a príprave materiálu, sa posunuli vyššie. Dnes sa dostali do výšky 5 200 m (C 1), kde strávia noc. Zajtra majú v pláne pokračovať v ceste. Samozrejme, všetko je závislé od počasia. Zatiaľ im Annapurna predvádza svoj poveternostný štandard – ráno pekne, na obed zamračené, poobede v lepšom prípade sneží, v horšom bijú blesky a v noci sa niekedy ukážu hviezdy. A tak dokola. Vraj má takáto predpoveď vydržať aj v najbližších dňoch.

10. 4. 2010

Chlapcom sa dnes podarilo presunúť do základného tábora pod Annapurnou. Deň trávili vybaľovaním a stavaním stanov. Postavili si ich presne na tom istom mieste ako pred dvomi rokmi.

9. 4. 2010

Po dňoch strávených v Khátmandu sa dnes kolektívu podarilo odletieť do Pokhary. Následne sa presunuli do Tatopani. Ak bude zajtra vhodné počasie, mali by sa presunúť do základného tábora pod severnou stenou Annapurny.

8. 4. 2010

Pumori 2010

6. 4. 2010

Chlapci sa s Pumori rozlúčili, dnes sú už v Kháthmandú. V nepálskej metropole strávia ešte pár dní prípravami na odchod pod Annapurnu.

2. 4. 2010

Včera sa horolezci pokúšali o výstup na vrchol Pumori. Vo výške asi 6 800 m sa Piotr necítil dobre, preto sa Peter rozhodol zísť s Pustym do základného tábora. Zvyšní členovia expedície pokračovali v pokuse o výstup, no podarilo sa im postúpiť len asi o 100 výškových metrov. Silný vietor a sneh ich primäli k otočke. Dnes sa teda definitívne skončilo pôsobenie horolezcov na Pumori. Magicky krásna hora chlapcom síce nedopriala radosť z dosiahnutia vrcholu, ale pobyt na tejto krásavici splnil účel. Všetci sú dobre aklimatizovaní a takto pripravení sa presúvajú k hlavnému cieľu – pod Annapurnu.

30. 3. 2010

Peter, Piotr a Kinga dnes došli do výšky 6 400 m. Majú trochu problémy so spojením, ale podarilo sa im dať nám vedieť, že sú všetci v poriadku.

29. 3. 2010

Včera zostali Peter, Kinga a Piotr ešte v BC. Ostaná štvorka vyrazila do C1. Našli tam roztrhané dva stany, no nie od vetra, ale od vtákov. Evidentne hľadali stravu, ktorú chlapci nechali mimo stanov pod kameňmi. Chlapi skonštatovali – to neboli vtáci, ale kulturisti, takú za sebou nechali spúšť! Takže dnes trojica, ktorá zostala v BC, zoberie zdola ďalšie stany a jedlo a vynesie ich do jednotky. A ak počasie dá, pôjdu vyššie.

26. 3. 2010

Po noci strávenej v prvom tábore dnes všetci zišli nadol, do svojho základného tábora. Čakalo ich tam prekvapenie – našli zvalený spoločenský stan. Vietor sa s ním pekne pohral, hoci o 500 metrov vyššie nefúkalo vôbec. Dnes ich teda čaká zábavka v podobe opätovného stavania spoločenského stanu. Pár dní si dole oddýchnu a potom vyrazia nahor. Snehu je málo, kamene lietajú a chlapci zhodnotili terén slovami: „Zlatý Eiger!“

25. 3. 2010

Včera chlapci vyrazili na cestu. Podarilo sa im postaviť prvý tábor vo výške 5 800 m. Dnes zafixovali cestu do výšky 6 100 m a tam aj vynesú stany. Počasie je zatiaľ obstojné, nesneží.

22. 3. 2010

Dnes je ten deň! Chlapci po niekoľkodňovej púti“ došli do základného tábora pod majestátnou krásavicou Pumori. Stany si tak rozložia vo výške 5 200 m. Trochu sa udomácnia, „rozkukajú“ a podľa okolností, chuti a počasia vyrazia.

21. 3. 2010

Lobuche (4 910 m) – posledná zastávka pred príchodom do BC pod Pumori. Posledná noc v civilizácii. Od zajtra menia chlapci lodžie za stany. Včera prespali v dedinke Dingboche (4 410 m) a v rámci aklimatizácie vyšli na Nangkartshang Gomba, kopec nad Lobuche.

19. 3. 2010

Chlapci došli do Pangboche (3 930 m), najvyššie položenej celoročne osídlenej dediny v údolí, kde bola ako relikvia až do roku 1991 uložená Yetiho lebka a ruka. V tom roku však bola ukradnutá.

17. 3. 2010

Namche Bazar (3 440 m) je vďaka svojej polohe na širokých terasách vo svahu prezývané ako ”orlie hniezdo”. Prírodné kulisy tvoria štíty Kongde Ri a Thamserku. Svoje meno získal v dobe, keď sa tu stretávali tibetské karavány s indickými obchodníkmi.


Namche Bazar

16. 3. 2010

Dnes skoro ráno sa horolezcom podarilo odletieť do Lukly (2 850 m), odkiaľ ich čaká šesťdňový trek údolím Khumbu do základného tábora pod Pumori. Už len pristátie v Lukle je veľkým zážitkom a skúškou dôvery v pilotov malých lietadiel. Nakoľko trekári ešte nevyrazili do tejto najpopulárnejšej doliny, je tu v tomto období málo ľudí. Dnes by mali prespať v dedinke Monje a zajtra by mali dôjsť do Namche Bazaru. Cesta vedie proti dravému toku rieky Dúdh Kosí do niekoľkotisícového mesta Namche Bazar.


Letisko v Lukle

Naša batožina na letisku v Lukle

15. 3. 2010

Zdravím všetkých priateľov hôr. Budem vás sprevádzať na Petrovej stránke a písať do denníka správy, ktoré od neho dostanem. Možno sa aj Petrovi podarí niečo na stránku pripísať, alebo pridať fotky. Uvidíme.
Po úspešnom pristátí v Káthmandu v piatok večer ich v sobotu čakalo stretnutie s Miss Hawley a v nedeľu prišlo aj cargo. Tak mohli všetky veci vybaliť a znovu „spakovať“ na pochod. Chlapci sa pred výstupom na Annapurnu rozhodli aklimatizovať sa v doline Solo Khumbu a aby len tak nechodili hore – dole po doline, pokúsia sa o výstup na Pumori. Petrovým spolulezcom na Pumori a Annapurnu je Piotr Pustelnik. Piotrovi chýba Annapurna do magickej Koruny Himalájí. O túto horu sa pokúšal už štyrikrát. Peter stál na Annapurne v roku 2006, keď sa mu podarilo prejsť východný hrebeň. O výstup na Pumori sa nakoniec pokúsi aj Kinga Baranowska (Poľsko) so svojím spolulezcom Horiom Colibasanuom (Rumunsko), Sergej Bogomolov (Rusko) s Evgenyom Vinogradskim a Joao Garcia (Portugalsko). Pôvodne na Pumori mal isť iba Peter s Piotrom, ale nakoniec sa aj ostatní rozhodli vyraziť na túto horu. Všetci siedmi sa potom presunú pod Annapurnu, kde už by mala byť kórejská horolezkyňa Oh Eun-sun, ktorej chýba do magickej štrnástky iba Annapurna a Edurne Pasaban (Španielsko), ktorej ešte zostalo zdolať Annapurnu a Šiša Pangmu.
Takže držme všetkým palce, nech sú k nim hory láskavé.
Marika Hámorová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *