Lhotse 2013

Na explorerwebe vyšiel rozhovor s Petrom, kto chce, môže ho nájsť na:

http://www.explorersweb.com/everest_k2/news.php?url=interview-with-peter-hamor-lhotse-and-th_137040334

 

Petra Hámora po nedávnom výstupe na Lhotse už „spovedalo“ pár redakcií. Prinášame útržky z jeho výpovedí, aby sme získali obraz o jeho tohtoročnej expedícii.   

Prvý raz som sa pokúšal na Lhotse vystúpiť už v roku 1996, ale vtedy sa nám to nepodarilo. Bola to moja prvá himalájska expedícia s množstvom začiatočníckych chýb. Som rád, že sa mi teraz, po rokoch, podarilo tento rest z minulosti vymazať. Lhotse je a vždy bude v tieni Everestu a mnohí túto horu preto podceňujú. Technicky je síce výstup pomerne jednoduchý, nebezpečný je však ľadopád Khumbu na začiatku a koniec výstupu v záverečnom žľabe. Tento rok bola cesta viac skalnatá a ľadová, aj my sme nad C4 mali viac skál a ľadu. Niektoré kamene nás aj trafili. Marco má rozbitú hlavu, Jorge zlomený palec na ruke, ale my ostatní sme mali šťastie a prežili sme to bez zranení. Veľmi bezpečné to tam nie je – ani v záverečnom žľabe, ale ani na mieste, kde sa zvyčajne stavia C4.

Aj keď do Nepálu chodím posledných desať rokov takmer každú sezónu, nemôžem povedať, že by som sa ho nasýtil. Nepál je stále Mekkou výškového horolezectva a aj keď sa v posledných rokoch mení a výrazne sa menia aj Nepálci, určite mi to neberie chuť stále sa tam vracať. Nepál zmenil už mnohých, nesnažme sa my zmeniť Nepál. Ak to  nie sme schopní akceptovať, zostaňme v Štátoch, alebo v Európe. Lezenie v Himalájach nie je iba o rekordoch a obtiažnosti, je to – ako to pekne povedal jeden z NÁS  – „Pura Vida“.

Na otázky o ďalších lezeckých plánoch ešte neviem odpovedať nič konkrétne. Možno to bude Manaslu, Shisha Pangma, Nuptse, Everest – naozaj ešte neviem. Teraz by som sa hlavne rád zohrial v domácich Vysokých Tatrách. Jeseň strávim pravdepodobne doma a potom sa uvidí.

 

 

Nuptse, Cho Oyu a Západný kotol z vrcholu Lhotse.

Východ slnka a tieň Everestu z výšky 8000 m.

Nekonečný vrcholový žľab Lhotse.

23. 5. 2013

Peter a Horia šťastlivo zostúpili do základného tábora.
Peter and Horia are finally at Base Camp.

22. 5. 2013

Peter a Horia sú v ABC. Zajtra ich čaká zostup s ťažkými batohmi do BC.
Peter and Horia are in ABC. Tomorrow they are going to descend to BC with heavy loads. 

21. 5. 2013

Peter a Horia sú už v C3. Postavili si stan a chystajú sa tam prespať.
Peter and Horia have descended to C3 where they are going to spend a night.

21. 5. 2013

SUMMIT  LHOTSE.

Dnes o 10:20 h miestneho času sa Petrovi a Horiovi podarilo vystúpiť na štvrtú najvyššiu horu sveta. Teraz sú v štvorke a chcú zísť aspoň do C3. Držíme palce na zostup.

SUMMIT LHOTSE.

Peter Hamor and Horia Colibasanu were successful today – stood on the top of Lhotse at 10.20 a.m. /local time/. They are in C4 and would like to descend to C3, if possible. Let’s keep fingers crossed on their way down to BC.

20. 5. 2013

Peter a Horia dorazili do výšky 7 850 m. Cesta bola dlhá a namáhavá, ale počasie im zatiaľ praje. Vietor je slabý, dole sú mraky a hore je jasno. Zajtra o 2:00 ráno (u nás 22:00)  začnú chlapci vrcholový útok.

Peter and Horia have reached the height of 7 850 meters. It was long and exhausting, but the weather is fair to them now. The wind is not strong, the sky is clear up there and the clouds stay below them. At 2 a.m. tomorrow (10 p.m. CET) they will start the summit attempt.

19. 5. 2013

Chlapci sú už v stane v C3 7 200 m. Zajtra zbalia stan, v ktorom dnes prespia a pôjdu vyššie.

The boys are already in tent at C3, at the height of 7200 m. Tomorrow they will pack their tent and will go higher.

18. 5. 2013

Dnes o druhej hodine rannej vyrazili Peter, Horia a Justin zo základného tábora vo výške 5 250 m, plánujú prespať v ABC. Podľa predpovedí by sa mal vietor okolo pondelka (20. 5.) utíšiť.  Držme palce, aby počasie a podmienky boli naozaj priaznivé a chlapci  tak mali šancu pokúsiť sa o dosiahnutie najvyššieho miesta na Lhotse.

Peter, Horia and Justin have left Base Camp at 2 a.m. today and will sleep over at ABC. The wind should get down around May 20th, so we hope that this fair weather forecast will stay and the boys will have a chance to go higher on Lhotse.

13. 5. 2013

Chlapci posledné dni venovali regenerácii organizmu. Zišli do Dingboche (4 530 m), aby si oddýchli a nabrali sily. Včera sa vrátili späť do základného tábora.

The goal of the past days was regeneration. The boys went down to Dingboche (4 530 m) to take a rest and gain some power and have returned back to Base Camp yesterday.

6. 5. 2013

Včera Peter, Horia a Justin bezpečne zostúpili do základného tábora. Aklimatizačná príprava sa pre nich skončila. Sú síce unavení, ale cítia sa dobre a bez problémov. Pár dní si oddýchnu a budú čakať na priaznivé predpovede počasia od Vitora.

Peter, Horia and Justin have returned to Base Camp yesterday. The acclimatization is over for them. Even though the tiredness, they feel great and without any problems. They will take a rest for few days and will wait for the weather forecast from Vitor.

Juhozápadná stena  – vrchol Everestu a Južné sedlo z výšky 7 000 m.

 

Náš stan vo výške 7 200 m – verím, že sa ešte uvidíme.

 

4. 5. 2013

Dnes došli Peter a Horia do výšky 7 200 m, kde prespia a podľa všetkého zajtra zostúpia naspäť dole, nakoľko sa má zhoršiť počasie.

Peter and Horia reached the height of 7 200 meters today, where they will sleep over and return back down, due to bad weather.

Vyrážame z ABC – smer západná stena Lhotse.

 

Západná stena Lhotse za mojim chrbtom.

 

Oddych vo výške 7 200 m.

2. 5. 2013

O tretej ráno vyrazili chlapci do ABC. So sebou si vzali aj výškové páperové veci a stan. Zatiaľ poobede snežilo a fúkal vietor, uvidíme, aké podmienky ich čakajú zajtra. Ak to počasie dovolí, pôjdu hore tak, ako na iných expedíciách – bez budovania táborov. Chceli by sa dostať čo najvyššie.

The boys have left BC at 3.00 a.m.. They have taken all the down gear and tent. It was snowy and windy today. We will see what kind of conditions will be tomorrow. If it gets better, they will go up, just like during other expeditions – without camps. They would like get to the most highly point.

29. 4. 2013

Dnes chlapci zišli do BC. Pripájam niekoľko fotografií z ABC.

Return to Base Camp. Here are some pics from ABC.

 

Západná stena Lhotse z nášho predsunutého základného tábora ABC.

 

Dnešné ráno v ľadopáde Khumbu.

27. 4. 2013

Dnes o tretej ráno miestneho času vyrazili chlapci – Peter, Horia a Justin – zo základného tábora s plne naloženými batohmi hore ľadopádom Khumbu. Poobede si postavili stan na mieste, kde budú mať predsunutý základný tábor (ABC) –  vo výške 6 400 m.

Peter, Horia and Justin left Base Camp with heavy loads at 3.00 a.m. today. They have find the place for the Advanced Base Camp (ABC) in the afternoon, at 6.400 meters.

24. 4. 2013

Dnes Peter uzatvoril aklimatizáciu návratom do BC pod Lhotse. Cestu si trochu spestril – prechodom cez Kala Patar. Horia a Justin išli priamo do BC, nie „skratkou“ cez vrchol. Teraz si dajú deň až dva oddych a potom sa podľa vývoja počasia rozhodnú, kedy vyrazia cez ľadopád Khumbu.

Peter has finished his acclimatization today – returning to Lhotse BC. He went trought Kala Patar Peak, while Horia and Justin went straight to BC. They will take a rest for day or two and than will decide when is the best weather to get off through Khumbu glacier.

23. 4. 2013

Včera ráno Peter, Horia a Justin v rámci aklimatizačného výstupu vyšli zo stanu, ktorý si postavili pod Island Peakom (Imja Tse) 6 189 m  a došli do výšky 6 000 m, kde prespali. Dnes ráno o pol ôsmej si už východ slnka vychutnávali na vrchole Island Peaku, tešili sa výhľadmi na okolité himalájske velikány. Potom zišli až do Dingboche, kde strávia noc a zajtra by chceli byť naspäť v BC pod Lhotse.

Peter, Horia and Justin’s acclimatization goes smooth. They have put up the tent underneath the Island Peak (Imja Tse 6 189m) yesterday and reached the point of 6 000 meters where they stayed over night. Today at 7.30 a.m. reached the top of Island Peak and enjoyed the view. After that they have descended to Dingboche for the night and tomorrow they would like to be back at Lhotse Base Camp.

19. 4. 2013

Peter s Horiom zajtra vyrážajú na Island Peak (6 189 m). Zmenili svoj pôvodný plán. Na Pumori sa im zatiaľ nepodarilo získať permit. Rozhodli sa preto využiť čas čakania na materiál, ktorý sa motá niekde medzi Luklou a základným táborom a vystúpiť na jeden z vrcholov v oblasti Solo Khumbu. Aj Island Peak patril k Petrovým dávnym snom. Dnes  v základnom tábore absolvovali tradičnú predvýstupovú puju.

Peter and Horia are heading off to Island Peak (6 189m). They have changed their original plan “Pumori”, because they didn’t get permission. without hesitation have  decided to ascent on one of the Solo Khumbu peaks, while waiting for the material. Island Peak also belongs to one of the Peter’s dreams. Today – they have joined traditional “Puja” (Puja is the act of showing reverence to a god, a spirit, or another aspect of the divine through invocations, prayers, songs, and rituals) at the base camp.

18. 4. 2013

Peter a Horia dnes došli na miesto, kde si postavili základný tábor. Tento základný tábor je spoločný pre expedície, ktoré sa pokúšajú o výstup na Everest  aj Lhotse. Je vo výške 5 250 m a najbližšie mesiace sa stane východiskovým bodom pre mnohých horolezcov.

Peter and  Horia have reached the place for the Base Camp. This place is common for all the expedition on Everest and Lhotse. It is situated in the height of 5 250 meters and is the base of many mountaineers for next few months.

16. 4. 2013

Ranná návšteva u Lamu v Pangboche.

 

Nuptse (7 861 m), vrchol Everestu (8 848 m) a Lhotse (8 516 m) z dnešnej cesty do Dingboche.

14. 4. 2013

Ama Dablam (6 856 m) – stretnutie po dvoch rokoch.

 

Nedeľu sme trávili v hlavnom meste Sherpov –  Namche Bazar (3 440 m).

 

Návšteva školy Sira Edmunda Hillaryho v Khumjungu (3 780 m).

13. 4. 2013

Prípravy expedície sa definitívne skončili. Ja som síce ešte dnes v Kathmandu, ale Horia a väčšia časť našej batožiny je už na ceste do základného tábora. Ak sa nič výnimočné nestane, tak by sme sa mali dnes (13. 4.) stretnúť v Namche Bazar. Som rád, že sa vám obrázky z prechodu okolo Manaslu a zo sanktuária Annapurny páčili a verím, že sa mi podarí nejaké poslať aj z cesty do základného tábora.

The preparation for the expedition is over. I’m still in Kathmandu, but Horia and our material is on its way to the Base Camp. If nothing happens, we should meet in Namche Bazar today (April 13th). I’m really glad you’ve liked the pictures of Manaslu and Annapurna Sanctuary. Hopefully I will send some pics from the trek to BC.

A konečne môžeme vyraziť.

 

Predexpedičné stretnutie na ministerstve turistiky v Kathmandu – aj také v Nepále majú.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *