HIMALAYADVENTURE MMXVIII – Everest – Lhoce

EVEREST (8 848 m) – najvyššia hora sveta, známa aj ako „Chomolangma“ či „Sagarmatha“, čo v preklade znamená „Bohyňa matka“. Svoje západné meno dostala po britskom geodetovi Georgeovi Everestovi. História zdolávania tejto hory je plná dobrodružstiev, utrpenia, záhad a tajomstiev. Ako prví na jej vrchol nakoniec vystúpili 29. mája 1953 Novozélanďan Edmund P. Hillary a Šerpa Tenzing Norgay. Peter so svojím rumunským spolulezcom Horiom Colibasanu sa chcú pokúsiť vystúpiť na vrchol Everestu zo severozápadu a zostúpiť do Južného sedla.

MOUNT EVEREST (8,848 m) – also known as “Chomolungma” or “Sagarmāthā” (translated as “Mother Goddess”), is the highest mountain in the world. Its western name comes after a British surveyor, George Everest. The mountain’s history is filled with adventure, suffering, mystery, and secrets. The first people to reach its peak were Edmund P. Hillary from New Zealand and Sherpa Tenzing Norgay, in May 29, 1953. Peter, together with his Romanian expedition partner, Horia Colibășanu, plan to ascend Mount Everest from the North-West, and then descend to the South Col.

Everest – Lhotse – Nuptse

LHOCE (8 516 m) – štvrtá najvyššia hora sveta je najbližším susedom Mount Everestu a aj meno dostala podľa svojej pozície k najvyššej hore sveta. Jej názov v preklade z tibetštiny znamená „Južný vrchol“. Napriek svojej výške bola Lhotse vždy v tieni svojho slávnejšieho a vyššieho suseda a tak sa pokusy o výstup na jej vrchol začali až po zdolaní Mount Everestu. Ako prví na vrchol Lhotse vystúpili 18. mája 1956 členovia švajčiarskej expedície Ernst Reiss a Fritz Luchsinger.

Peter s Horiom sa pokúsia o výstup na prvé dva vrcholy „himalájskej podkovy“ ľahkým štýlom, bez použitia umelého kyslíka a bez pomoci výškových nosičov.

LHOTSE (8,516 m) – the closest neighbor to Mount Everest, and the fourth highest mountain in the world, got his name as a result of its position to the world’s highest mountain – meaning “South Peak” in Tibetan. Despite its height, Lhotse has always been in the shadow of its more famous and higher neighbor, which resulted in expeditions aiming to reach its peak only after the top of Mount Everest had been reached. First to its summit were Ernst Reiss and Fritz Luchsinger from a Swiss expedition in May 18, 1956.

Peter and Horia are planning to ascend the first two mountains of the “Himalayan horseshoe” by light style without supplemental oxygen or alpine carriers.


 

8 thoughts on “HIMALAYADVENTURE MMXVIII – Everest – Lhoce

  1. fero kristofory says:

    Drzim palec, Peto, aby ste s Horiom obaja stastlivo vystupili na oba kopce a vratili do bace campu.

    Odpovedať
  2. Peťo F.Čimbora says:

    Napodobne ako Fero aj ja držím palce nech sa všetko podarí a teším sa na ďalšie fotografie….

    Odpovedať
  3. Alena Šimková says:

    Pozdravujem vás do ďalekých Himalájí,som rada že nám umožníte takto sledovať priebeh expedície,som váš veľký fanúšik,verím že to dáte a že vás naša podpora aspoň trochu teší

    Odpovedať
  4. Sérgio Cunha says:

    I wish you make history in the mountaineering world. Best of luck!

    Odpovedať
  5. Juraj says:

    Pozdravujem a budem rad za co najcastejsie informacie, podrobnosti a fotky.
    Nech sa dari.

    Odpovedať
  6. Leonard Miko says:

    Prajem veľa úspechov,dobré počasie a šťastný návrat.Kde Vás môžem sledovať?Ako sa Vám darí?
    Ďakujem
    Leo

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *